top of page
  • Writer's pictureAske Ludvig Rask

Ubalancer i nervesystemet - Hvad er stress, angst og traumer?

Updated: Mar 14

Nervesystemet kan sammenlignes med et orkester, hvor de forskellige dele skal lære at spille sammen. Når nervesystemet udvikles i fosteret, begynder dette samarbejde at opstå. Det autonome nervesystem skal lære at spille sammen med det motoriske nervesystem, så muskler aktiveres, som de skal, når det autonome nervesystem er i overlevelse eller sikkerhed.


Samarbejdet imellem de forskellige dele af nervesystemet kalder vi programmer i nervesystemet


Hvad er et nervesystemsprogram? (Hvad er stress angst traumer?)

Et program i nervesystemet kan sammenlignes med, at orkesteret spiller et bestemt nummer, hvor de forskellige instrumenter er de forskellige dele af nervesystemet, der aktiverer på en bestemt måde. I NSP-Træning arbejder vi som udgangspunkt med fire dele: det centrale, autonome, motoriske og sensoriske nervesystem.


Hvis man forestiller sig, at alle mennesker har hovedrollen i deres egen film, skal orkestret spille den rigtige musik til handlingen i filmen. Ubalancer i nervesystemet kan beskrives som, at orkesteret spiller den forkerte musik, så man bliver ked af det, på trods af at man burde være glad.


Ubalancerne i nervesystemet kan være opstået pga. sympatiske eller parasympatiske triggers. De sympatiske ubalancer putter vi ind i tre kategorier: stress, angst og traumer, alt efter karakteristikken på triggerne.

Hvordan opstår ubalancer i nervesystemet? 

Udfordringen og fordelen som menneske

Vi lærer ikke at undervise nervesystemet i at spille den rette melodi

Hvad er traumer? 

Hvad er angst?

Hvad er stress?

Opsummering 


Comments


bottom of page