top of page
  • Writer's pictureAske Ludvig Rask

"Hyggetraumet" - Den danske folkesjæls flugt fra ubehag

Updated: Jan 10

Som dyr er sikkerhed den absolut vigtigste prioritet. Hvis vi møder en tiger, skal vi slås, flygte eller fryse. I menneskets virkelighed er målet sjældent at overleve tigere, men at fjerne ubehag. At fjerne ubehag er det samme som skabelsen af sikkerhed, det vil sige ur-mennesket, der slap væk fra tigeren. På trods af, at vi sjældent er i livs- og dødssituationer, kan vi se konsekvensen af søgen efter sikkerhed og fjernelse af ubehag overalt, som grundlæggende facilitator af menneskets adfærd. 

I Danmark ser vi for mange mennesker denne adfærd blive til hygge. Hygge er en systematisk fjernelse af ubehag og kan se ud på alle mulige måder, men for mange er det specielt forbundet med mad. Overvægt og misbrug er et systematisk forsøg på at fjerne ubehag, hvilket man så kan se alvorlige konsekvenser af i forhold til at påvirke et menneske til at udvikle selvskadende adfærd. 




Denne udfordring er ikke unik for Danmark; det handler om at være menneske. I Danmark har vi bare konceptet hygge, der gør det "lovligt" at fjerne ubehaget, ofte med mad. Så de fleste mennesker oplever en eller anden konsekvens af behovet for hygge, også selvom de ikke lige kæmper med vægttab eller misbrug. Hygge som koncept ligger så dybt i vores kultur, at vi mister forbindelsen til årsagen bag denne adfærd. 

Så den rejse skal vi ud på, hvor startede det hele? 

Hvad var årsagen? 

Hvordan bliver det til adfærd? 

Hvordan kommer vi videre?


Hyggetraumet opstår 

Min klient C fortæller mig om sin opvækst med en borderline narcissistisk mor. En måde, moren kunne kontrollere børnene på, var gennem slik. Hvis de opførte sig ordentligt, fik de slik. Det var så ud fra moderens standarder, der kunne svinge meget. Det betød, at når der endelig var slik, skulle C spise så meget, hun kunne, for hvornår fik hun muligheden igen? Igennem hendes opvækst udvikler hun denne ambivalens, hvor slik betød sikkerhed, kærlighed og ro, samtidig med en frygt for at miste. Slikket var en præmie for at være god, samtidig med en frygt for fremtiden. Nu bliver det behageligt og ubehageligt at spise slik. Det er dejligt og føles som noget rart, og samtidigt kører den indre stemme fra moren, "nu skal du tage dig sammen", "stop med at spise, du er overvægtig, fed og grim". Det fortsætter så op igennem livet, indtil hun nu er 45 år gammel. Hun føler ikke, hun spiser på følelser, men spiser, fordi det er hyggeligt. 

Igennem opvæksten har hun lært at putte en idé ned over adfærden. En "hyggeidé" som hjælper med at gøre adfærden rigtig. Man skal jo hygge sig… Hvorfor gøre noget andet? Hygge er KUN godt. Hygge er rart, det er sikkert, det er uden ubehag. Så nu spiser C bare. Det er hyggeligt. Nu står hun så og vejer 20 kg for meget… Hyggen har taget overhånd. 

Hvad gør det moderne menneske så? Introducerer en masse ubehag, fordi den indre dommer finder ud af, at "nu er det nu". Nu skal du tage dig sammen, stop med at hygge, spis en masse salat. Hyggen bliver skiftet ud med vægttab, et træls program der holder så længe man kan udstå ubehaget, ved at begrænse sig selv og fjerne alt det man elsker. Slikket mor lærte mig betød at jeg havde været et godt menneske, der har fortjent kærlighed, sikkerhed, varme, ro, det skal jeg så undvære. Hvad gør man så? Man finder tilbage til sikkerhed, tilbage til hygge, når man ikke orker ubehaget længere. 

I hverdagen opleves det ikke stort. Det er bare mig, der gerne vil hygge mig… De fleste ved ikke, hvorfor de spiser. De beskriver for det meste, "jamen jeg kan godt lide slik, derfor spiser jeg slik". 

Men hvorfor er slik det samme som hygge? 

Er der forskel på slik? 

Typisk er det jo ikke bare sukker og fedt, man craver, det er en bestemt type… 

Måske det kan genkendes fra barndommen? 

Skal det være sådan?


Skabelse af identitet med hyggetraumet 

At kunne lide noget er ikke bare sådan det er. Du kan ikke bare lide slik. Oplevelser i din barndom programmerer dit nervesystem til at opfatte forskellig mad, forskelligt. Gulerødder gør ikke det samme som slik. Det kan føles som noget der ikke kan ændres. Noget der bare er som det er. Det er problemet med hyggetraumet. Vi har oplevet noget tidligt i vores liv, som har installeret nogle programmer i nervesystemet, som styrer vores adfærd imod det vi godt kan lide. Vi vil hen til det, der er rart. Hvilket for nervesystemet betyder at vi kommer væk fra tigeren som er ubehaget. Behovet for hygge stiger ofte, med mængden af ubehag i hverdagen. Jo flere triggers af det sympatiske overlevelsesrespons, jo mere oplever man sig selv, "have lyst til at hygge sig". Det kan godt være man ikke mærker de sympatiske triggers og ubehaget, man oplever bare at være draget af de parasympatiske triggers i vores liv, mad, slik, alkohol, stoffer. I nuet føles det ikke som en flugt eller et traume, der bliver dulmet, men bare "mig, der gerne vil hygge". 

Hyggetraumet er derfor stærkt invaliderende, fordi det skaber en historie. En fortælling om dig selv. Jeg kan godt lide X og ikke Y. Den historie bliver så skubbet til når man går på kur, fordi det føles forkert, når du fjerner slikket. Slikket har jo en ikke ligegyldig funktion i nervesystemet, som kuren ikke tilfredsstiller, men i bund og grund bare skaber et afsavn. Så spørgsmålet du skal stille er, hvorfor kan jeg lide X og ikke Y. De fleste har meget svært ved at finde årsagen. De gør jo bare, som de gør. 

Så hvordan finder du dit hyggetraume??? 

Hvordan finder du ud af, hvorfor du gør som du gør???



Find og genkend hyggen 

I arbejdet med nervesystemsprogrammering, specielt forbundet med menneskets sind og tanker, er det vigtigt at vi kan observere uden at prøve at fjerne, det vi ser. Programmerne ligger så dybt i os, at det ikke giver mening at kæmpe imod. Hver gang du prøver at stoppe din hyggeadfærd, bliver den værre og værre, fordi behovet for sikkerhed stiger. Så første mål er at finde og kunne genkende hyggen. 

Hvornår begynder du at tænke på hygge? 

Hvilke tanker opstår? 

Hvad siger du til dig selv? 

Har du fortjent det? 

Er det fordi du har lov til at hygge? 

Når hyggen tænder, så forestiller du dig det som et program i nervesystemet. 

Signaler der tænder som respons på dine triggers, uanset om du kender triggerne eller ej. Og så tilvælger du tankerne, ved at stoppe og lade dig selv tænke som du gør. Forestil dig, du observerer dine egne tanker… Nu tænker du: “Hej med dig hygge, jeg har set dig” “Du er et program i mit nervesystem, intet andet, og du må godt være der” 


Tilvælg ubehaget 

Nu tænder du nysgerrighed i dit nervesystem, hvad mon der sker, hvis jeg ikke handler på hygge-programmet? - Det spørger du dig selv om. Mentalt er der stor forskel på at fjerne og undvære noget, til at tilvælge ubehaget forbundet med at fravælge hyggen.


Hvad opstår der, som konsekvens af at du ikke handler? Bliver du irriteret? Føler du dig begrænset? Kontrolleret? Bliver du sur? Hvad fortæller du dig selv? Så i stedet for at fjerne ubehaget ved at “hygge”, så begynder du at opleve det. 

Dette er oplevelsen af hyggetraumet. 


Følelser, fornemmelser, billeder opstår, men kun hvis du tilvælger det. Du siger til dig selv: “Jeg tilvælger ubehaget” “Jeg går på opdagelse i hvorfor jeg spiser som jeg gør” Hvor kommer behovet for hygge fra? Er der en frygt for at miste, når du ikke handler på hyggen? Føler du, du mangler noget? Bliver du rastløs? Uanset hvad der sker, så lader du det ske.

Du tilvælger dit ubehag. 

Du prøver ikke at begrænse, du prøver at opdage. 


Nu åbner der sig en port ind til dine nervesystemsprogrammer, men den port er kun åben fordi du tilvælger at være i og med ubehaget, uden at prøve at fjerne det. Hyggetraumet er en eller flere oplevelser, der er programmeret ind som triggers i nervesystemet, hvor hyggen er vejen (adfærden) til at fjerne ubehaget forbundet med de sympatiske triggers i dit liv. Hygge virker rigtig godt. Nu skal du så møde det ubehag, og det tager den tid det tager. Du bliver bare ved med at lave øvelserne:


  1. Observer hyggen og sig hej

  2. Stil spørgsmål til hyggen, hvad sker der, hvis jeg ikke handler på hyggen?

  3. Identificer og observer reaktioner og tanker, forbundet med ikke at handle på hyggen

  4. Fortæl dig selv, at hyggen kun er et program i nervesystemet, der inkluderer tanker, følelser og handlinger

  5. Bliv bevidst om at tilvælge ubehaget positivt

  6. Hold porten til dit indre åben, ved at tænde din nysgerrige indre stemme og gå på opdagelse i årsagen

  7. Husk, du har ikke travlt…


Nu er du i gang med at omprogrammere dit hyggetraume. Så behøver du måske heller ikke at give det videre til næste generation ;)

bottom of page