top of page

Foredrag

Sådan løser vi udfordringen med stress én gang for alle

Kære leder og virksomhedsejer,
Hvordan er det gået så galt?
 

Ifølge en 2024-analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd,

koster stress 55 milliarder om året

Det er desværre ikke overraskende og heller ikke nogen nyhed.

Udviklingen har været længe undervejs, men hvorfor har vi ikke gjort noget?

 

Eller måske kigger vi helt forkert på stress for rent faktisk at løse problematikken?

nervesystemet_edited_edited.jpg

Skal din virksomhed være stressfri?

30 minutters up-tempo foredrag, hvor deltagerne bliver underholdt med en helt ny vinkel på, hvorfor vi ikke har kunne løse stressudfordringen endnu.

 

Der vil blive lagt op til en ny dialog om problemet, så vi kan finde nye og holdbare løsninger på denne tids største udfordring: stress.

NSP-Træning reducerer stress med 46% ifølge stresstest fra sundhed.dk

Omprogrammering af nervesystemet virker for alle inklusiv de mennesker, som er mest ramt.

En deltager startede med en stressscore 28 og fik den med NSP reduceret til 3,  hvor gennemsnittet i den danske befolkning til sammenligning er 11. 
 

Dette 6 måneders forsøg fortsætter og ligger fundamentet for en ny model for stress,
og hvad vi gør ved det.

Det hele starter med
3 udfordringer

1. Definition
2. Stop med at skubbe
3. Skab mening

nervesystemet_edited.jpg

1. Definition

Instanserne, der arbejder med stress, fra psykologer til regeringen, definerer stress ud fra psykologiske kriterier, hvilket på mange måder kun beskriver overfladen af problemet og ikke selve årsagen, der er det autonome nervesystem.

2. Stop med at skubbe

​ Løsningerne i dag håndterer og regulerer nervesystemet uden at omprogrammere. Det betyder begrænsende, omfattende og kostbare løsninger, der kun skubber problematikken.
 

Håndtering betyder nedsat arbejdstid, mere ferie, flere pauser osv. Regulering tager tid og kræver, at mennesker laver store forandringer i deres liv.

Begge løsninger er noget folk oftest først gør, når det er gået galt og løser ikke årsagen, som er det autonome nervesystems programmering. ​

shutterstock_17868262_edited.jpg
nervesystemet_edited.jpg

3. Skab mening

Nervesystemet bliver kun omprogrammeret gennem træning. Det virker altså kun over tid, hvis folk er vedholdende. For at få folk til at blive ved,
skal det give mening.

 

At gøre noget ved udfordringer skal generelt give mening for mennesket på et dybere plan.

 

Når fokus er på at optimere hverdagen, udvikle sig som menneske, blive bedre til at præstere, være glad på arbejde, skabe dybe relationer, finde kærligheden, udvikle selvværd og selvtillid og alle de ting, der gør livet værd at leve...

Så vælger vi vejen, kun fordi den er meningsfuld.

Ny defintion - ny løsning

Definition på stress.jpg
Balancen mellem sym og para.jpg

Figur: Definition af stress

Det autonome nervesystem er delt ind i det sympatiske og parasympatiske nervesystem. 

De to dele bliver aktiveret af eksterne og interne triggers og er altid mere eller mindre aktive, da alt i vores omgivelser skal vurderes som sikkert eller farligt.

Alt efter nervesystemets programmering aktiverer nogle triggers et større sympatisk respons, hvis vi er i fare, eller et stort parasympatisk respons, hvis vi er mere i sikkerhed. Trusler og sikkerhed er altså defineret af, hvor meget triggerne i omgivelserne aktiverer de to forskellige dele af det autonome nervesystem.

Menneskets adfærd er altid drevet imod sikkerhed, det vi kalder den parasympatiske komfortzone. For at ændre adfærd og fjerne stress, skal vi udvide den parasympatiske komfortzone ved at omprogrammere de sympatisk til parasympatiske triggers.

Det sympatiske respons gør os dårligere til at være mennesker

Når nervesystemet er i fare, reduceres alle funktioner, der ikke hjælper os med fysisk overlevelse:

  • Evnen til at tænke langsigtet

  • Overblik

  • Kompleks problemløsning

  • Relationel intelligens

  • Analyse og forståelse af større sammenhæng

  • At tænke nyt og kreativt

Alt det, der er nødvendigt for at fungere som menneske og kollega.

shutterstock_17868262_edited_edited.jpg

Forstå de største fejltagelser i stresshåndtering og behandling

De fleste strategier, vi kender og bruger - som sygemeldinger, terapi, pauser, ferie, reduceret arbejdstid - er måder at: 

1. Håndtere eller

2. Regulere nervesystemet

(Se figur)

 

Det betyder i praksis, at vi udskyder problematikken. Når strategierne stopper, og vi glemmer pauserne, bliver fanget af arbejdet, tid og pres stiger, så ryger vi tilbage i gamle mønstre.

Man kan kalde det stresscirklen. Er man først blevet ramt, vil man typisk kæmpe med stress resten af livet. Nogle udvikler angst, PTSD og ender på førtidspension som konsekvens.

 

Vi kan ikke bare ændre på det samfund, vi nu en gang har opbygget, hvor vi arbejder, som vi gør. De drømme og ideer vi har om vores karriere og liv, kan vi ikke bare forandre. Triggers i nervesystemet vil altid være der, indtil de er omprogrammeret. Vi kan skifte job og alt muligt andet, men det omprogrammerer ikke vores system eller adfærd.

Den eneste måde at omprogrammere på, er igennem en træningsproces, hvor man lærer først at regulere nervesystemet, og så gøre det under stigende pres.

 

Det er NSP-Træning.

Hvad gør vi i dag?

Håndtering - Fjerner sympatiske triggers, eller fjerner personen fra de sympatiske triggers. Sygemelding, ferier, weekender, holde fri, flere pauser, kortere arbejdstid. 

Terapi og coaching, der lærer den enkelte at håndtere sine triggers bedre.

 

Regulering - Aktivering af det parasympatiske respons, for at regulere nervesystemet og skabe balance i forhold til den sympatiske aktivering. Terapi, coaching, mentaltræning, meditation, massage, sind- og kropstræning som yoga og mindfulness, gå tur i skoven, åndedrætsterapi.

 

Begge strategier gør os afhængige af konstant at håndtere eller regulere nervesystemet. Det vil sige der ikke er skabt permanent, men kun overfladisk forandring af nervesystemet i nuet. Dette har været nødvendigt for at overleve i det samfund, vi nu engang har. 

 

Men…

Vidste du, at man kan omprogrammere nervesystemet?

Der er en tredje og mere simpel og holdbar løsning: 

Omprogrammering af sympatiske triggers - Så er der hverken brug for håndtering eller regulering af nervesystemet.

 

NSP-Træning er udviklet af Aske Ludvig Rask, specialist i nervesystemet og adfærd. NSP står for NerveSystemsProgrammering og er det eneste system i verden, der lærer mennesker at omprogrammere deres nervesystem bevidst

 

NSP-Træning lærer mennesket at være med de vilkår, der er. Problemet er ikke samfundet, vi har opbygget, men at vi ikke har lært at opdatere og omprogrammere vores nervesystemer til det samfund.

Der findes ikke stressende arbejde

Der findes steder med flere eller færre triggers af det sympatiske nervesystem.

Vil jeres virksomhed vide, hvordan vi opdaterer og omprogrammerer de triggers? 

​Så vi kan løse stressudfordringen én gang for alle.

“Efter NSP-forløbet er jeg nærmest gået fra generaliseret angst til generaliseret ro.” - Merete  

bottom of page