top of page
  • Writer's pictureAske Ludvig Rask

Hvorfor ændrer mennesker ikke tankemønstre? Programmering af nervesystemet afgører om tanker bliver til adfærd...

Menneskets tanker bliver ofte arbejdet med separat fra resten af nervesystemet. De får en speciel plads. I alt fra psykoterapi til mental træning, bliver tanker til et spørgsmål om viden, forståelse og få nye indsigter omkring livet og hvordan vi går til det. Men tanker er kun signaler i et nervesystem. Nervesystemet har mange funktioner der alle sammen samarbejder hele tiden. Det betyder at tanker hænger sammen med mange andre signaler, hvilket betyder at en god ide sjældent reelt bliver til nye handlinger, da resten af nervesystemet ikke er “med”. Uden omprogrammering af hele systemet, bliver tanker ofte gode ideer, uden handling. Når vi først er pressede, tænder de sædvanlige programmer i nervesystemet, hvormed vi falder tilbage til at tænke og gøre det vi altid har gjort.


programmering af nervesystemet

Tanker er signaler i det centrale nervesystem

Menneskets tanker er sjældent et valg, men noget der opstår som en del af nervesystemets programmer. Disse programmer involverer alle dele af nervesystemet, hvor det centrale nervesystem og tankerne kun er én del. Programmerne bliver installeret hele livet og aktiveres af eksterne og interne triggers, hvormed de ikke er et valg, men en reaktion. Da triggers er alt vi møder, og mange er forbundet med andre mennesker, bliver vores tankemønstre ofte skabt som en reaktion på andre mennesker, forældre, venner osv. I den triggerreaktion udvikler vi det, vi i NSP- Træning kalder følestemmen. Følestemmen er en reaktion på følelser, og følelser er en reaktion på triggers, hvormed følestemmen ikke er et bevidst valg, men noget der sker som en reaktion på triggers. 


Eksempel: Et menneske ser regn udenfor, og fordi personens nervesystem er programmeret til at tænde et sympatisk respons ved synet og lyden af regn, starter der en indre stemme som siger “jeg hader regn”. Tanken om at “hade regn” er ubrugelig. Det er ligegyldigt om du kan lide eller ikke lide regn, ingen af tankerne forbedrer dit liv eller gør dig bedre til at håndtere regn. Den eneste funktionelle tanke ville være, “det regner og jeg skal uden for, hvordan klæder jeg mig optimalt på?”. Tankerne om at kunne lide regnen er følestemmen der reagerer på regnen, forbundet med følelserne der blev tændt af den sympatiske respons. 


Den anden stemme kalder vi den neutrale stemme. Den neutrale stemme er modpolen til følestemmen, den reagerer ikke på følelsen, men prøver at løse udfordringen. Den neutrale stemme kunne man kalde menneskets rationelle stemme, den der kigger neutralt på virkeligheden og ikke bliver styret af følelserne.


De flestes indre stemme er en blanding af de to stemmer. Størstedelen af vores tanker kan dog sættes ind i kategorien af følestemmen, da de ingen praktisk funktion har i at forbedre og optimere livet. Den er ikke programmeret til at finde løsninger, den reagerer bare.


Følelser er følelser, ikke virkeligheden

Sproget er triggers, der stopper os med at se virkeligheden, som den er

Værdier er en luksus og efterrationalisering

Vi er gode til at sige det rigtige…

Pseudo-forandring og følestemmen

Det kræver omprogrammering af ændre tankemønstre


Kommentarer


bottom of page