top of page
  • Writer's pictureAske Ludvig Rask

Hvordan bliver følelser en hjælp frem for en forhindring i at leve det liv, du gerne vil leve?

Mennesket bliver fanget af følelser, der får os til at gøre ting, der ikke hjælper i forhold til det liv, vi ønsker at leve. Vi bliver vrede og reagerer uhensigtsmæssigt for at løse en konflikt. Vi føler os ensomme, hvilket skaber en selvforstærkende adfærd, der gør os mere ensomme. Vi føler os dårligt behandlet og kommer til at gøre ting, der frastøder mennesker i stedet for rent faktisk at løse problemstillingen. 


I denne artikel giver vi slip på, om du har ret i, at det der sker er træls, frustrerende og burde være anderledes. At mennesker burde behandle dig anderledes, tale anderledes til dig, gøre andre ting så du ikke bliver vred. Uanset om du har ret eller ej, så er målet at komme derhen, hvor du rent faktisk skaber forandring. Der hvor du professionelt forhandler bedre, der hvor du selv tager ansvar og kontrol i forhold til at ændre på at folk behandler dig dårligt, bliver du overset eller er ensom, hvad kan du så gøre ved det?


Livets udfordringer er mange, og hvad du skal gøre ved de enkelte problemstillinger, er ikke målet at svare på lige nu. Målet er at få dine følelser til at matche med virkeligheden, så du ikke bliver fanget af dem og kan løse dine problemer optimalt.Arbejde med følelserHvordan følelser driver os væk fra det, der er vigtigt og rigtigt for os

Dit nervesystem er blevet programmeret igennem et langt liv og gør, at du handler, som du gør i dag. I den udvikling vil du altid gå imod sikkerhed og væk fra usikkerhed. Alle beslutninger og handlinger har ét formål: at få dig i sikkerhed. Når du er et sted, der ikke føles rart, vil du prøve at ændre på det sted ved at flytte dig væk fra det, fryse/ dissociere fra situationen, så du ikke længere mærker ubehaget. 


Hvis et menneske siger noget, der gør dig sur, vil der være en tendens til at prøve at få personen til ikke at sige de ting, lægge afstand til personen eller fryse og intet gøre. Vreden bliver altså for mange til en handling. Handlingen i sig selv fortæller nervesystemet, at det du gør er rigtigt, fordi det, der blev sagt, var en trussel, der skulle kæmpes imod, flygtes fra eller ignoreres på baggrund af opfattelsen “man intet kan gøre ved det, der sker”.


Hver gang det sker, lærer dit nervesystem, hvordan du skal agere i verden, hvad er farligt og sikkert. Det betyder at vrede bliver værre og værre med tiden - det samme med alle andre følelser, fordi følelsen er blevet forbundet med nervesystemet med et tændt overlevelsesrespons, da du ubevidst har lært det, at triggeren rent faktisk er farlig.Arbejde med følelser

Følelser er bare signaler i nervesystemet

Vi skal forstå konteksten af, hvordan følelser vokser op og hjælper os som mennesker til at finde sikkerhed

Følelser vokser op

Følelser bliver en fordel

Hvordan gør du?Comentários


bottom of page