top of page
Writer's pictureAske Ludvig Rask

De vigtigste principper fra sportens verden terapeuter burde lære

Det er disse principper, der gør forskellen på, om du opnår succes eller ej. Arbejder du med klienter som terapeut, hvor du lærer dem at regulere nervesystemet, vil du med disse principper begynde at skabe en meget dybere forandring, fordi vi går fra regulering til omprogrammering af nervesystemet.


Det bedste eksempel på, at nervesystemet bliver programmeret, er styrketræning. Forskellen på at træne for at få større muskler og at få ren styrke, er træningen af nervesystemet. Styrke er et resultat af at signaler i nervesystemet bliver trænet. Det vil sige, at træningen er fokuseret på at sende de rette signaler ud til musklerne, der tilsammen gør det muligt at løfte en tungere og tungere vægt. Størrelsen af musklerne er fundamentet for styrke. Jo større, jo mere potentiale for at blive stærk, men det hænger ikke nødvendigvis sammen. Når man træner efter muskelstørrelse, handler det ikke på samme måde om at sende de rette signaler i nervesystemet, opgaven er for nervesystemet lettere. I stedet handler det om at nedbryde musklerne fysisk, så de kan genopbygges, og dermed blive større. 

Nervesystemsprogrammering og NSP-træning kan derfor sammenlignes med ren styrketræning, da vi udelukkende fokuserer på nervesystemet og sende signalerne de rette steder hen. De vigtigste principper, vi bruger i NSP-træning, er taget direkte fra sportens verden og træning af styrke for atleter. Det er dog mere end bare styrke, det er også præstation og at gøre atleter klar til konkurrence. 


I det rum, hvor vi forbereder os til at kunne præstere på højt niveau, befinder NSP-træning sig. De principper, der virker for atleter, lærer du gennem NSP-træning at overføre optimalt til hverdagen. Hvad betyder det for eksempel i forhold til tanker og følelser? Hvordan relaterer vi dem til adfærdsforandring? Denne artikel er målrettet terapeuter, der gerne vil gå fra at hjælpe med at regulere til at omprogrammere nervesystemet.




terapeuter

Overblik:

  • Verdens bedste træningsplan virker kun, hvis den bliver brugt

  • Nervesystemet udvikler sig cyklisk over tid

  • Adaptation er et resultat af balancen mellem stress og restitution

  • SAID (Specific adaptation to imposed demands) - Man bliver bedre til det, man træner

  • Frekvens versus volumen

  • Skader kommer ikke tilfældigt



Verdens bedste træningsplan virker kun, hvis den bliver fulgt

Træning af atleter er en videnskab, men også en menneskelig kunst. Atleten skal elske træningen for at blive ved, ellers stopper han på et tidspunkt. Vi skal altså forstå mennesket først og lære at give slip på principperne til fordel for, at træningen bliver gjort. Vi kan også kalde det mulighedernes kunst. Dette princip er dybt integreret i NSP-træning, fordi vi altid prøver at få træningen passet ind i livet, det skal passe til arbejde og privatliv. Teknikkerne bliver trænet, så de kan bruges alle steder, og vi prøver så vidt muligt at starte så småt som muligt, så det er let at passe ind i livet. Når vi arbejder med høj frekvens i stedet for høj volume, er det med den anerkendelse, at 30 minutters isoleret træning er svært for mange at vælge i praksis. 20 sekunder seks gange om dagen er langt mere realistisk og arbejder også imod målet at integrere træningen i hverdagen, hvor vi møder vores triggers.


terapeuter

Nervesystemet udvikler sig over tid

Adaptation er et resultat af balancen mellem stress og restitution

SAID (Specific adaptation to imposed demands) - Man bliver bedre til det, man træner

Frekvens versus volume

Skader kommer ikke tilfældigt

Konklusion


Comments


bottom of page